Update Dashboardverlichting

Update dashboardverlichting

De bestaande verlichting van je tellers is erg slecht. Bij Ford dachten ze vroeger dat het zelfs nog te fel zou zijn en ze bouwden er zelfs nog een dimmertje in. Ik heb een methode om je klokkenpaneel mooi te verlichten. Het is echt een positieve toevoeging aan je Capri. Enige handigheid met een soldeerbout is wel gewenst. Verder gaan we de tellers voorzien van witte tellerplaten.

Benodigde materialen en gereedschappen: Ledstrip met plakstrip bij voorkeur 12 Volt DC =

Kleine soldeerbout

Lijmpistool

Dun elektrodraad (0,8 mm) rood en blauw

Setje witte tellerplaat stickers

Ik ga hier niet beschrijven hoe je het klokkenpaneel uit je Capri sleuteld. Het is puur het ombouwen van het paneel.

We beginnen met een klokkenpaneel uit elkaar te halen. Doe voorzictig met de plastic print achterop, deze kan scheuren.

SAM_2727

SAM_2728

SAM_2729

Maak de behuizing goed schoon, vooral de binnenkant zodat lijm goed zal hechten.

SAM_2730

Ledstrip is meestal verdeeld in setjes van drie leds met een weerstand. Je kunt de strip niet op elk punt doorknippen. Kijk goed naar de strip. Plaatsen waar je hem kan doorknippen zijn meestal gemarkeerd. Knip de stukjes ledstrip die je nodig hebt. In het voorbeeld heb ik acht setjes van drie leds en één setje van zes leds geknipt. Plak ze er nog niet in maar leg ze er los in.

SAM_2731

Je knipt nu setjes draad op precies de juiste lengte. Niet te lang maar zeker niet te kort. Ledstrip is polariteit afhankelijk dus soldeer de setjes draad vast aan de ledstrip met rood op de plus en blauw op de min. Begin met een setje draad rechts (zie foto) op de eerste ledstrip, soldeer het tweede setje draad aan het eind van de eerste strip en aan het begin van de tweede strip en ga zo door tot de laatste ledstrip. Soldeer snel en goed, maak de ledstrip niet te heet. Deze is van kunststof en zal dan wegsmelten.

SAM_2732

Lijm nu de bedrading vast met een lijmpistool op de plaatsen vlak bij de ledstrip. Mocht de ledstrip loskomen dan zit hij ook nog vast door de lijm van het lijmpistool.

SAM_2737

Zo ziet alles er uit als je klaar bent. Het eerste setje draad is door het gat van een lampje van de oude verlichting heen gestoken naar achter.

SAM_2738

Nu kun je de verlichting testen met een 12 Volt DC voeding of met een accu.

SAM_2739

Als je er een teller in plaatst en de zwarte dashboardplaat er op legt dan ziet het er al veel beter uit.

SAM_2741

Nu gaan we de tellers voorzien van witte platen. In dit geval zijn het gewoon stickers die je erover heen plakt. Dit zijn speciale stickers die je weer kan loshalen en opnieuw kan plakken als het niet helemaal goed of recht zit. Kan dus niet mislukken

SAM_2842

Pas wel heel goed op dat de wijzers blijven zitten. Het is anders een heel gepuzzel om het weer in elkaar te krijgen. Bij sommigen zijn de wijzers helemaal verkleurd. Deze kun je nu ook van een nieuw laklaagje voorzien. Ik zelf hebt ze rood gemaakt. In dit geval waren ze nog mooi en hebben we er niets aan gedaan.

SAM_2843

SAM_2844

SAM_2846

SAM_2847

Zo ziet het er dan uit als alle tellers gereed en terug gemonteerd zijn.

SAM_2848

Nu moeten we de ledstrip nog voorzien van spanning. Je zaagt een inkeping uit een fitting waardoor de draadjes er langs kunnen zonder te beschadigen. Nu doe je de fitting in het paneel en soldeer de rode en blauwe draad precies zoals op de foto. Indien je rood en blauw omwisseld zal de verlichting niet branden. Maak het contact op de fitting goed schoon met bijv. een glasfiberstift. Anders hecht de soldeertin niet.

SAM_2850

SAM_2851

Plaats de overige drie fittingen terug zonder lampjes. Plaats de vier fittingen voor de signaallampen natuurlijk met (nieuwe) lampjes terug.

SAM_2852

Nu is het paneel gereed om weer gemonteerd te worden.

SAM_2853

Terug gemonteerd met verlichting uit.

Grotefoto-EEBFOFBZ

terug gemonteerd met verlichting aan.

Grotefoto-6HXK3X87

Het dimmerknopje doet in de meeste gevallen niets meer als je er aan draait, afhankelijk van het type ledstrip.

Er zijn tegenwoordig ook lamjes te koop met leds maar daar heb ik geen ervaring mee. Ten tweede is de vraag of ze door het gat passen van het paneel en hoe is de lichtverdeling. Ledstrip heeft een levensduur van 40.000 branduren. Dat zijn 4.000.000 Km’s bij een snelheid van 100 Km/h met verlichting aan. Ik denk niet dat ik dat ga halen.

Share Button